Ben ik te oud of te jong voor implantaten?

In principe bent u nooit te oud voor een implantaat. Zolang u gezond bent en de behandeling fysiek aan kunt is implanteren mogelijk. Het wordt regelmatig met succes bij 90-plussers toegepast.

Men kan wel te jong zijn voor implantaten. Als het de vervanging betreft van een tand waarbij het tandvlees zichtbaar is (met name de boventanden) kan er beter niet vóór het achttiende levensjaar worden geïmplanteerd. Het is verstandig om tot die leeftijd tanden en kiezen met een tijdelijke constructie te vervangen.

De kaken dienen volgroeid te zijn. Dit is niet bij iedereen op dezelfde leeftijd het geval. Als te vroeg wordt geïmplanteerd zal het implantaat op zijn plaats “vast” blijven zitten, terwijl de andere tanden  nog verder uitgroeien. Daardoor zal het implantaat uiteindelijk boven het niveau van de naastgelegen tanden blijven staan. Dit ziet er erg lelijk uit en er is vervolgens ook weinig meer aan te doen.

Om zeker te zijn of er niet te vroeg wordt geimplanteerd, kunnen schedelröntgenfoto’s die met een zeker tijdsinterval genomen zijn, met elkaar worden vergeleken. Als er geen verschil tussen de foto’s wordt waargenomen, betekent dit dat de groei is gestopt en kan er dus worden geïmplanteerd.

Posted in: Patienten